FelCan Award hondengeneeskunde 2010
De FelCan Award voor de Geneeskunde van de hond 2010 is uitgereikt aan mevrouw Floryne Buishand voor haar onderzoek naar het canine insulinoma
FelCan kent sinds dit jaar een prijs toe aan Nederlandse studenten die belangwekkend en innovatief onderzoek hebben uitgevoerd op het gebied van honden en kattengeneeskunde. Naast een oorkonde is aan de prijs een bedrag van 250 euro verbonden.
De stichting Felcan heeft tot doel resultaten van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de geneeskunde van hond en kat toegankelijk te maken voor een breder publiek. Daartoe organiseert de stichting jaarlijks een “kattendag” in maart en een “hondendag” in september met wetenschappelijke lezingen en informatieve stands. Naast dierenartsen en para-veterinairen kunnen ook fokkers en andere belangstellenden inschrijven.
De Felcan Award Geneeskunde van de hond 2010 werd op zaterdag 25 september jl. tijdens de jaarlijkse FelCan Hondendag door dr. Herman Egberink uitgereikt aan mevr. Floryne Buishand voor onderzoek naar de biomarkers voor het canine insulinoom. Biomarkers geven dierenartsen meer inzicht op de slagingskans van beschikbare therapieën, zodat dierenartsen honden in hun praktijk met deze aandoening optimaal kunnen begeleiden. Floryne gaf na de prijsuitreiking voor de volle collegezaal van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht een korte, maar zeer heldere uitleg over dit interessante onderzoek.
Het canine insulinoom betreft een tumor van het insuline producerende gedeelte van de pancreas (alvleesklier). Door een ongepaste insuline secretie toont de hond verschijnselen van een te laag bloedsuikergehalte (hypoglycemie). Als therapie dient de tumor chirurgisch te worden verwijderd. Hoelang de hond na deze chirurgische ingreep ziekte-vrij in leven blijft wisselt echter per geval. In deze studie is daarom gekeken welke klinische en histologische criteria het meest voorspellende waarde hebben voor het verloop van de ziekte. Hierbij werd o.a. gekeken naar factoren die ook het verloop van een insulinoom bij mensen voorspellen. Een voorbeeld daarvan is de “Ki67 proliferative index”, die wordt samengesteld uit een histopathologisch score en een immunohistochemische kleuring van het tumor weefstel.
Naast bekende factoren als de grootte van de tumor en het TNM (Tumor, Node, Metastase) stadium, bleek de Ki67-index een betrouwbare voorspeller voor de slagingskans van de behandeling van honden met een insulinoom voor wat betreft ziekte-vrije periode en overlevingstijd.